ΜΗΝΙΑΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΩΡΩΠΟΥ & ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


  Μέτρα για την τόνωση της οικοδομής

  Μοιραστείτε
  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 114
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/03/2009
  Ηλικία : 34

  Μέτρα για την τόνωση της οικοδομής

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Δευ Απρ 27, 2009 7:27 pm

  Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

  «Στo πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την έξοδο της χώρας από τη διεθνή κρίση, η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων ενίσχυσης και στήριξης του κλάδου της οικοδομής. Πρόκειται για έναν κλάδο που απασχολεί περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους διαφορετικών ειδικοτήτων και συμμετέχει με 7% περίπου στο ΑΕΠ της χώρας μας. Τα μέτρα, τα οποία ανακοινώνουμε σήμερα, αναμένεται να συμβάλουν στην αναθέρμανση του κλάδου και στη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων σε αυτόν. Και βέβαια, αναμένουμε ότι θα συμβάλουν στην ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης και των εσόδων του δημοσίου, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.
  Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:
  1)Για όσους λάβουν στεγαστικά δάνεια μέχρι 31/12/2010 (τόσο για κατοικίες, όσο και για επαγγελματικά ακίνητα), το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται το επιπλέον 25% του δανείου που μέχρι σήμερα, δεν το χορηγούν οι τράπεζες, αλλά το καλύπτουν οι καταναλωτές. Με τον τρόπο αυτό, το ύψος των στεγαστικών δανείων θα καλύπτει το 100% της εμπορικής αξίας των ακινήτων και όχι το 75%, που ισχύει μέχρι τώρα.
  2)Μειώνεται η αμοιβή των συμβολαιογράφων, από το 1,2% στο 1% της αξίας του ακινήτου.
  3)Διπλασιάζεται, από 20% σε 40%, το ποσοστό των δεδουλευμένων τόκων για τα στεγαστικά δάνεια κατοικιών, το οποίο αφαιρείται από το φόρο εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση.
  Επιπλέον, ενώ μέχρι τώρα η έκπτωση των τόκων αφορά την απόκτηση πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. και τους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 200.000 ευρώ, η έκπτωση πλέον θα αφορά την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. και τους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 350.000 ευρώ.
  Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από 1/01/2009 ή θα χορηγηθούν το 2009 και το 2010.
  4)Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 θα προκηρυχθεί πρόγραμμα, που θα αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων που κτίστηκαν πριν το 1980, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός Θερμομόνωσης (μονώσεις, αλλαγές κουφωμάτων, υαλοπινάκων κ.λ.π.). Με το πρόγραμμα αυτό δίνουμε ώθηση τόσο στη βιομηχανία δομικών υλικών, όσο και σε συναφή με τον κλάδο των κατασκευών επαγγέλματα, και παράλληλα ενισχύουμε το εισόδημα των νοικοκυριών με τη μείωση των δαπανών τους για ενέργεια.
  Η κυβέρνηση, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της οικονομίας μας, λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση κλάδων, από τους οποίους εξαρτάται το εισόδημα και η απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Με τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα για τον κλάδο της οικοδομής πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για τους εργαζομένους, τους καταναλωτές, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Όπως άλλωστε ήταν θετικά και τα αποτελέσματα των μέτρων που λάβαμε πρόσφατα για την αγορά του αυτοκινήτου. Διότι, αποδείχθηκε στην πράξη, ότι, παρά τις αρχικές κριτικές που δεχθήκαμε, η αγορά αναθερμάνθηκε, με αποτέλεσμα να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο».

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Σαβ Ιαν 19, 2019 4:06 am