ΜΗΝΙΑΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΩΡΩΠΟΥ & ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


  Νέα Αγορανομική Διάταξη για τη διακίνηση των γαλακτοκομικών

  Μοιραστείτε
  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 114
  Ημερομηνία εγγραφής : 22/03/2009
  Ηλικία : 34

  Νέα Αγορανομική Διάταξη για τη διακίνηση των γαλακτοκομικών

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Παρ Μάης 01, 2009 3:37 pm  Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος υπέγραψε την με αριθμ. 5/2009 νέα Αγορανομική Διάταξη, με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν την αναγραφή ενδείξεων προέλευσης πρώτης ύλης στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται τα διάφορα είδη γάλακτος στα ράφια των καταστημάτων λιανικής.
  Μεταξύ άλλων στην νέα Α.Δ. προβλέπονται τα εξής:
  Shocked Στη συσκευασία των προϊόντων (γάλα, γάλα σε σκόνη, σοκολατούχο γάλα, γιαούρτη με προσθήκες ή μη άλλων υλών, επιδόρπια πάσης φύσης με βάση το γάλα, κρέμα, ρυζόγαλο, κρέμα γάλακτος) αναγράφεται υποχρεωτικά η ένδειξη που υποδηλώνει τη χώρα ή τις χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης, καθώς και το ποσοστό πρόσμιξης, εφόσον χρησιμοποιήθηκε γάλα με προέλευση από περισσότερες της μίας χώρες.
  Shocked Για τα προϊόντα, τα οποία παρήχθησαν ή εισήχθησαν πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου και με την έναρξη ισχύος της νέας Α.Δ., βρίσκονται αδιάθετα και άρα στις συσκευασίες τους δεν αναγράφονται οι προβλεπόμενες ενδείξεις από τη νέα Α.Δ. μπορούν να διατεθούν στον τελικό κα-ταναλωτή ως έχουν, το αργότερο μέχρι 31-7-2009, με εξαίρεση τα γάλατα εβαπορέ, ζακχαρούχα ή μη, τα οποία μπορούν να διατεθούν στον τελικό καταναλωτή μέχρι 31-10-2009.
  Shocked Οι λιανοπωλητές υποχρεούνται να τοποθετούν τα πάσης φύσεως πωλούμενα γάλατα σε ευδιάκριτα, ξεχωριστά σημεία (σε ξεχωριστά ράφια κάθε κατηγορία.

  Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος για τη νέα Α.Δ. στη διακίνηση φρέσκου γάλακτος, απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:
  Δημ: Τι έχετε να μας πείτε για την Αγορανομική Διάταξη που δημοσιοποιήσατε σήμερα;
  Υφυπουργός Ανάπτυξης: «Σήμερα υπογράψαμε την Α/Δ με την οποία κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας, τις υποσχέσεις, που δώσαμε στην πρόσφατη συνάντηση με τις Βιομηχανίες γάλακτος.
  Σύμφωνα με αυτήν υποχρεώνουμε τις βιομηχανίες να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης για τα παραγόμενα στην Ελλάδα προϊόντα. Επιβάλλουμε να αναγράφεται για τα εισαγόμενα προϊόντα η χώρα παραγωγής και βεβαίως επιβάλλουμε στα Σούπερ-Μάρκετ και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης, όπου θα διακινείται το φρέσκο γάλα, να υπάρχει χωριστό μέρος, από τα άλλα είδη γάλακτος, όπως είναι το υψηλής παστερίωσης.
  Θέλουμε λοιπόν με αυτόν τον τρόπο, να συμβάλουμε κι εμείς στην υλοποίηση όλων αυτών των σημαντικών αποφάσεων των εταιρειών, που βλέπουμε καθημερινά να βγαίνουν στην δημοσιότητα και που έχουν σαν αποτέλεσμα την σημαντικότατη μείωση της τιμής του γάλακτος. Εμείς θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία μας αυτή πέτυχε σημαντικά και τα αποτελέσματα φάνηκαν πολύ νωρίτερα απ’ ότι και εμείς περιμέναμε. Και βλέπετε ότι μια εταιρεία διαδέχεται την άλλη, ούτως ώστε μέσα σε λίγες μέρες να διαμορφωθεί ένα νέο σκηνικό στην αγορά και στη διακίνηση του γάλακτος. Αυτό το νέο σκηνικό κατά την γνώμη μας στηρίζει πρώτα τον κτηνοτρόφο, που διαθέτει το σύνολο της ποσότητας που παράγει, σε ικανοποιητική τιμή. Δεύτερον την Βιομηχανία, αφού με τη χώρα προέλευσης μπορεί και στηρίζει ένα ελληνικό προϊόν και βεβαίως τα Σούπερ Μάρκετ και τους φούρνους και τα σημεία πώλησης, τα οποία διακινούν μεγαλύτερες ποσότητες φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος».
  Δημ: Για τη τιμή στους φούρνους, τι έχετε να μας πείτε;
  Υφυπουργός Ανάπτυξης: «Κοιτάξτε οι φούρνοι έχουν μια επιμέρους διαφωνία ως προς μια συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά πρέπει να θυμίσω σε όλους, ότι στους φούρνους εδώ και μήνες υπήρχε ελληνικό γάλα και για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους από την εταιρεία ΑΓΝΟ με λιγότερο από ένα ευρώ. Άρα και στους φούρνους υπήρχε και υπάρχει ελληνικό γάλα κάτω από ένα ευρώ. Σήμερα με ένα ευρώ, μπορεί να βρει κανείς παντού, είτε είναι της VIVARTIA είτε είναι της ΜΕΒΓΑΛ είτε είναι της ΕΥΡΟΦΑΡΜΑ είτε είναι άλλων εταιρειών, που πιστεύω σιγά – σιγά όλες θα ακολουθήσουν αυτή την πολιτική. Και για μας αυτή η αποδοχή της πρωτοβουλίας μας, αποτελεί μεγαλύτερη δικαίωση στην προσπάθεια που κάνουμε, για την εξυγίανση της αγοράς και την επιβολή κανόνων, που ωφελούν το υγιές εμπόριο και τον Έλληνα καταναλωτή».

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Σαβ Ιαν 19, 2019 4:32 am