Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΜΗΝΙΑΙΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΩΡΩΠΟΥ & ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


    Το νερό του δικτύου ΚΑΘΑΡΟ! Σε προγραμματισμό ημερίδα επιστημόνων για το θέμα της ρύπανσης

    Admin
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 114
    Ημερομηνία εγγραφής : 22/03/2009
    Ηλικία : 39

    Το νερό του δικτύου ΚΑΘΑΡΟ! Σε προγραμματισμό ημερίδα επιστημόνων για το θέμα της ρύπανσης Empty Το νερό του δικτύου ΚΑΘΑΡΟ! Σε προγραμματισμό ημερίδα επιστημόνων για το θέμα της ρύπανσης

    Δημοσίευση  Admin Κυρ Μαρ 29, 2009 4:35 pm

    Το νερό του δικτύου ΚΑΘΑΡΟ! Σε προγραμματισμό ημερίδα επιστημόνων για το θέμα της ρύπανσης Abasik16
    Το νερό του δικτύου ΚΑΘΑΡΟ! Σε προγραμματισμό ημερίδα επιστημόνων για το θέμα της ρύπανσης Abasik12

    Σίγουρα η προαναγγελθείσα ενημέρωση για το μεγάλο πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου, δεν ήταν έτσι όπως την περίμεναν οι πολίτες του Ωρωπού. Η επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης υπό τον Καθηγητή Νίκο Νικολαΐδη, χρησιμοποίησε περισσότερο τη «δική» της γλώσσα και όχι αυτή την καθημερινή του απλού και προβληματισμένου πολίτη. Μίλησε με επιστημονικούς όρους και στηρίχθηκε σε επιστημονικά δεδομένα. Προσπάθησε να είναι συνετή και αληθινή, με τέτοιο τρόπο όμως, που υποχρέωσε τον Αλέκο Καρύδα να ρωτήσει τον κ. Νικολαΐδη: «Θέλω να μου πείτε αν θα μένατε με την οικογένειά σας στον Ωρωπό. Θα μεγαλώνατε σ’ αυτόν τα παιδιά σας; Θα πίνατε το νερό του; Θα τρώγατε από τα προϊόντα του; Θα κάνατε μπάνιο στη θάλασσά του»; Την ώρα εκείνη και στην ένταση των ερωτήσεων που υπήρχε, δεν πήρε την απάντηση που θα περίμενε.
    Η απάντηση όμως ήρθε μετά. Ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Και βεβαίως θα ζούσα με την οικογένειά μου στον Ωρωπό. Δεν βλέπω για ποιο λόγο να μην το έκανα. Ο κόσμος πιστεύει πως υπάρχει πρόβλημα. Όχι όμως στο νερό που πίνει. Η μελέτη που κάναμε μας το αποδεικνύει αυτό, όπως και το ότι το χώμα κατακρατεί πολύ μεγάλο ποσοστό του χρωμίου, το οποίο δεν πάει στα προϊόντα του. Αυτό είναι ένα σημαντικό δεδομένο, που δεν πρέπει να το παραβλέπουμε και να καταδικάζουμε τη γεωργική παραγωγή. Είμαστε διατεθειμένοι να ενημερώσουμε τους πάντες. Είμαστε στη διάθεση των πολιτών. Στη φύση πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως δεν υπάρχει το «μηδέν»!
    Γεγονός είναι, πως απ’ όλους έγινε αποδεκτό, πως το νερό που πίνει ο Ωρωπιώτης πολίτης και ο επισκέπτης της πόλης, είναι ΚΑΘΑΡΟ. Η Μαυροσουβάλα τροφοδοτεί το δίκτυο της πόλης, με καθαρό νερό. Δεν υπήρξε μέσα σ’ αυτό το Συμβούλιο που έγινε για την ενημέρωση άνθρωπος, που να στηρίξει μια αντίθετη άποψη.
    Ο Σπύρος Μέξης τοποθετήθηκε στο θέμα αυτό λέγοντας: «Ο Ωρωπός σήμερα δεν έχει πρόβλημα πόσιμου νερού από τη Μαυροσουβάλα. Η επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης το διαπίστωσε. Να σταματήσει πλέον η δυσφήμιση της πόλης μας. Να το μάθει όλος ο κόσμος». Επίσης και ο Γιάννης Οικονομάκος, που ακριβώς επειδή είναι γιατρός και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η άποψη του, συμπέρανε από την παρουσίαση του κ. Νικολαΐδη: «Μπορείτε να μας δώσετε λύσεις κ. Καθηγητά. Είστε ο ειδικός για να μας βοηθήσει. Το νερό της Μαυροσουβάλας είναι πόσιμο και το λέω σαν γιατρός από την πρώτη στιγμή. Οφείλουμε όμως να κάνουμε αγώνα για την πηγή ρύπανσης, που είναι ο Ασωπός. Η πόλη μας έχει κυνηγηθεί από την παραπληροφόρηση. Ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος και ο κόσμος λανθασμένα δεν πίνει νερό».
    Εντύπωση προκάλεσε η επιστημονικά παραδεκτή τοποθέτηση του κ. Νικολαΐδη, πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει παγκοσμίως όριο για το εξασθενές χρώμιο, παρά μόνο για το ολικό (50 μικρογραμμάρια ανά λίτρο) και επειδή αυτό είναι το άθροισμα τρισθενούς και εξασθενούς χρωμίου, η επιστημονική κοινότητα δέχεται πως στο άθροισμα αυτό δεν έχει σημασία ποιο από τα δύο έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στο ολικό χρώμιο. Αρκεί να είναι το ολικό, λιγότερο από το «50».
    Ερωτηματικά είχε και ο Ανδρέας Μπαλόκας, ο οποίος περίμενε αποτελέσματα πλήρως διαφωτιστικά, ούτως ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ανάκαμψης στην επαγγελματική τάξη και στην πορεία της γεωργικής παραγωγής. Δεν πήρε τις απαντήσεις όπως τις ζητούσε και για το λόγο αυτό, η θέση του στη συγκεκριμένη ενημέρωση ήταν: «Το αποτέλεσμα της μελέτης δεν με έπεισε. Η κάθε επιστημονική πηγή έχει τη δική της θεωρία. Το διά ταύτα ποιο είναι; Καταλαβαίνω μόνο, πως εγώ αύριο το πρωί δε θα έχω δουλειά». Φυσικά, είναι απ’ όλους αποδεκτή η αγωνία του αυτή, αλλά, αυτή δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μελέτης που παρουσιάστηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Η αγωνία του αυτή, έχει να κάνει περισσότερο με την έλλειψη σωστής ενημέρωσης -και σ’ αυτό την ευθύνη την έχει η Δημοτική αρχή-και όταν αυτή έρχεται, της ζητάμε να είναι… επί παντός επιστητού!
    Στην ενημέρωση αυτή, ακουστήκαν βέβαια και οι αντίθετες φωνές. Και αυτές είχαν τις θέσεις τους και ήταν πολύ θετική η πρόταση του κ. Νικολαΐδη, πως είναι απαραίτητο όλοι όσοι επιστήμονες έχουν αγωνίες και θέσεις για το μεγάλο πρόβλημα, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι σε μια κοινή προσπάθεια. Η πρόταση αυτή είχε καθολική αποδοχή και σύντομα θα υλοποιηθεί.
    Να σημειώσουμε τέλος, πως το ενημερωτικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε η Δημοτική Αρχή, ήταν κάθε άλλο παρά διαφωτιστικό, συνεχίζοντας την όχι απλή και κατανοητή επιστημονική γλώσσα.

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Δευ Μάης 06, 2024 11:06 pm